Een introductie in Beachtennis

Beachtennis wordt over het algemeen gespeeld in teams (mannen, vrouwen en mix). Het is ook zeer goed mogelijk om te singelen, als is dat snel zeer intensief. Het is boven alles een heerlijke sociale sport, die door alle niveaus beoefend kan worden. Een prima introductie in de verschillende beachtennisslagen is hier op YouTube te vinden.

Het veld

In grootte gelijk aan een beachvolleybalveld, 16m lang x 8m breed. De helften zijn gescheiden door een net op 1.70 meter hoogte (gelijk voor mannen en vrouwen, op internationaal niveau spelen mannen met een net op 1.80 meter). Voor een singlepartij is het veld 4.5 meter breed. Deze extra lijn kun je zelf trekken als je wilt singelen.

Speelmateriaal

Er worden paddles (zonder bedrading) en Stage 2-ballen (lage compressie “oranje”) gebruikt. Beiden zijn verkrijgbaar bij BCR.

Games en sets

Precies hetzelfde scoresysteem wordt gebruikt als voor regulier tennis, alleen zonder advantage.

Dus: 15-30-40-Game. Bij 40-40, ook wel deuce genoemd, telt het winnende punt. Van veld wisselen na de eerste game en vervolgens iedere 2 games. De serverende partij wisselt tussen iedere game.

Een set bestaat uit 6 gewonnen games, met een verschil van 2 games. Bij een score van 6-5 wordt doorgespeeld tot 7-5 of  6-6.

Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld die gaat tot minimaal 7 punten of 10 punten (super tiebreak), bij minder dan 2 punten verschil wordt doorgespeeld tot het verschil 2 punten bedraagt. Van veld wisselen na het eerste punt en vervolgens na iedere 4 punten. De serverende partij wisselt na het eerste punt en vervolgens telkens na 2 punten.

Afhankelijk van het toernooi wordt gespeeld in enkele sets of best of 3. Soms zijn er 2 sets met een supertiebreak. Soms sets met games van 4 games.

Recreatieve toernooien worden ook wel op tijd gespeeld om iedereen zoveel mogelijk gelegenheid te bieden om te spelen.

Hoe scoor je?

Een punt wordt toegekend aan een speler/team als een van de volgende situaties zich voordoet:

  • Als de bal het speelveld van de tegenstander raakt.
  • Als de tegenstander de bal buiten de grenzen van het speelveld speelt. Als de bal de lijn raakt, is deze in.
  • Als de tegenstanders de bal in het net en/of tegen de paal slaan.
  • Als het team/de speler van de tegenstander hem/haar opzettelijk afleidt tijdens het slaan van de bal.
  • Ook als een speler/team met de bal het net raakt en de bal valt aan de andere kant binnen de lijnen is dat een punt voor de speler van de bal.
  • Het is een speler verboden de bal te raken terwijl hij/zij het speelveld van de tegenstander betreedt (zoals de bal raken voordat hij op jouw helft is).

De service

  • Er is slechts 1 enkele service, waarbij het net mag worden geraakt door de bal.
  • De serveerder mag op een willekeurige plaats achter de achterlijn serveren en overal in het andere veld serveren.
  • Het team dat de service ontvangt moet zich minimaal 3 meter achter het net opstellen.
  • Mannen en vrouwen mogen onderling onderhands en bovenhands serveren. In een gemengd dubbel serveren de heren onderhands.

En de belangrijkste regel: Heel veel plezier!

Meer informatie over beachtennissen bij Beach Club Rotterdam vind je op deze pagina.

De complete spelregels vind je in het Nederlands in dit document van de KNLTB. Er is ook dit filmpje van de internationale federatie.